Vervroegde V.K.-verkiezingen: nog 5 zetels te gaan voor de SNP

Door Mark Demesmaeker op 19 april 2017

De Britse premier Theresa May verraste vriend en vijand met haar aankondiging om op 8 juni vervroegde verkiezingen voor het parlement van het Verenigd Koninkrijk te organiseren. Vanuit Schotland, Wales en Noord- Ierland wordt positief gereageerd. Het is voor het Schotse SNP, Plaid Cymru uit Wales en het Iers- republikeinse Sinn Fein dé kans om een vuist te maken tegen de "harde" brexitpolitiek van May.

De Schotse regeringsleider Nicola Sturgeon sprak over een “enorme politieke vergissing ” van May en opent de jacht op de resterende Schotse Westminster-zetels. Vandaag heeft haar Scottish National Party 54 van de 59 Schotse zetels (het Lagerhuis telt 650 zetels).

De nummers 55 tot 59 zijn nog in het bezit van 2 onafhankelijke parlementsleden en telkens 1 zetel voor de drie traditionele partijen. Sturgeon wil ze allemaal. Al is de gretigheid om die van - Dumfriesshire, Clydesdale and Tweeddale -, het laatste Schotse kiesdistrict dat nog in handen is van de Britse conservatieven, binnen te halen net iets groter!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is