Transparantie & innovatie hoofdingrediënten van veilige voedingssector!

Door Mark Demesmaeker op 11 december 2018

Mensen zijn bezorgd over de veiligheid en kwaliteit van de voedselketen. Dat bewijst het succes van het burgerinitiatief inzake het gebruik van de onkruidverdelger 'glyfosaat'. Dit burgerinitiatief ijverde voor transparantie inzake de wetenschappelijke studies die worden gebruikt bij de evaluatie van pesticiden. De Europese Commissie deed een voorstel, het Europees parlement amendeerde het en in Straatsburg debatteerden en stemden we daarover.

Mijn tussenkomst:

 

De veiligheid van de voedselketen garanderen is een essentiële taak van de overheid. Het hele debat rond glyfosaat beklemtoont het belang van meer transparantie en onafhankelijk onderzoek. Dat heeft de N-VA van bij het begin gezegd.

Wij staan voor evidence-based beleid op basis van objectieve wetenschap. De risicobeoordelingen van het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid zijn daarbij cruciaal. We moeten EFSA de nodige instrumenten geven zodat het de krachtige rol kan spelen die we van het agentschap verwachten.

Dit voorstel biedt antwoorden op deze belangrijke uitdagingen en verdient onze steun. Tegelijk erkennen wij dat de bezorgdheid over onder andere het tijdstip van publicatie legitiem is. Willen we innovatie in de voedingssector niet afremmen, dan is een werkbare keuze noodzakelijk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is