Steun aan het Sudanese volk in strijd voor meer democratie!

Door Mark Demesmaeker op 17 januari 2019

Vorige week publiceerde The Economist haar jaarlijkse Democracy Index. Sudan bengelt als autoritaire staat onderaan de wereldwijde ranking. Het land lijkt nog niet van ver op een democratie, er is geen functionerende en zorgende overheid, burgerlijke vrijheden zijn quasi onbestaande. De internationale gemeenschap schreef al ontelbare rapporten over de mensenrechten in het land. Er verandert bitter weinig.

 

Wat wel nog functioneert zijn de gewelddadige veiligheidstroepen en milities van dictator Bashir. Die schieten met scherp op burgers die de straat op gaan als antwoord op honger, economische onzekerheid én de hardhandigheid van het regime in Khartoem. Bij recente demonstraties vielen tientallen doden en honderden gewonden. Tal van mensenrechtenactivisten, journalisten en leden van de oppositie zitten opgesloten.  Gekende methoden van een regime dat de straat vreest. Een terechte vrees.  “Of we nu buiten protesteren of binnen verhongeren, dood gaan we toch” weerklinkt in de straten.

 

In het Europees Parlement riep ik op om een kant te kiezen en steun uit te spreken voor de activisten, het middenveld dat zich steeds meer mobiliseert, het volk van Sudan dat lijdt onder het regime van iemand die omwille van mensenrechtenschendingen en genocide thuishoort achter tralies. Bouwen aan een betere samenleving doe je niet met de heer Bashir.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is