Señor Sanchez: Laat de Catalaanse gevangenen vrij!

Door Mark Demesmaeker op 16 januari 2019

Pedro Sánchez Pérez-Castejón, de premier van Spanje, was vandaag onze gast in het Europees Parlement. Hij sprak er over de toekomst van Europa, mensen -en burgerrechten, de waarden van het Europese samenwerkingsproject etc. Geen woord over de crisis in Catalonië. Alsof er geen Catalaanse toppolitici in de gevangenis zitten.

Schouderklopjes van fractieleiders Weber (EVP) en de liberaal Verhofstadt volgden. Sanchez haast als heilige bondgenoot in de strijd voor een federaal Europa en tegen de duistere krachten van het nationalisme.

Plaatsvervangende schaamte prikkelde me om tussen te komen. 

Wat dan ook in het debat volgde.

Bienvenido Señor Sanchez. Op 21 december Was ik in Barcelona. U was daar ook. Ik wilde vier de Catalaanse gevangenisbezoeken die net een hongerstaking hadden beëindigd. Kijk, het is niet aan mij om me uit te spreken over hun politieke project, of over hun strategie. Maar wat ik niet aanvaard, is dat mensen daarvoor al meer dan een jaar in de cel zitten en zware straffen riskeren. Beschuldigd van een ‘rebellie’. Ik verzeker u dat niemand bij ons een gevaarlijke, gewelddadige rebellie heeft gezien. Het gerecht in mijn land, Duitsland en Zwitserland ook niet: de Catalaanse bannelingen zijn er vrij! Politiek doen we via dialoog, niet via de rechtbank. Meneer Weber, (Fractieleider EVP) u slaat de bal mis als u het heeft over het ‘gevaarlijk nationalisme’. Dat leeft inderdaad in Spanje... maar niet in Catalonië, wel in de vorm van een gevaarlijk unionistisch neo-franquisme! Ik hoop meneer Sanchez, dat u uw politieke angst voor extreem rechts overwint, de moed vindt voor een echte dialoog en de politieke gevangenen vrijlaat.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is