Otegi kreeg geen eerlijk proces!

Door Mark Demesmaeker op 7 november 2018

Tot dat besluit kwam het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Arnaldo Otegi kwam op 1 maart 2016 vrij na een onrechtvaardige opsluiting van 6,5 jaar voor "lidmaatschap van een terroristische organisatie". De charismatische leider van de Baskische onafhankelijkheidsbeweging startte toen onmiddellijk met een rechtszaak tegen de Spaanse staat.  Tot in Straatsburg.  Daar bevestigt het Hof ons sterke vermoeden dat de Spaanse rechters die Otegi en anderen tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeelden niet onpartijdig was, de beklaagden bijgevolg geen eerlijk proces hadden gekregen én geen dag hadden mogen vastzitten...

De uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens toont ook aan dat er iets grondig fout is met het Spaanse rechtssysteem.  Spaanse rechters varen maar al te vaak op een politiek kompas.  Vooral de Partido Popular is er in geslaagd om tot op de dag van vandaag topmagistraten voor hun ultraconservatieve kar te spannen. Het verbond van politici en rechters, aangevuld met prominenten uit de Kerk, het leger en het Koningshuis, bewaakt de eenheid en ondeelbaarheid van de staat.

De lijn tussen de wetgevende en rechterlijke macht is flinterdun en ondergraaft de fundamenten van een rechtsstaat én schendt de basisrechten van burgers. 

Ook vandaag nog!

De Catalaanse leiders die al meer dan een jaar opgesloten zitten op verdenking van de middeleeuwse aanklacht van rebellie vrezen dat zij geen eerlijk proces zullen krijgen.  Met de uitspraak van het Hof nu lijkt deze vrees allesbehalve ongegrond.

Ik hoop dat onze Europese leiders, die tot op heden uitblinken in afwezigheid, de conclusies van het Europees Hof van de Rechten van de Mens grondig zullen lezen.  Hun verdedigen van de Spaanse rechtsstaat is meer dan ooit onaanvaardbaar!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is