Oleg Sentsov is de terechte winnaar van Sacharovprijs!

Door Mark Demesmaeker op 25 oktober 2018

Als één van de initiatiefnemers om Oleg Sentsov voor stellen voor de Sacharovprijs, ben ik bijzonder opgetogen. Filmmaker Sentsov zit gevangen in Labytnangi, een kleine Ruszsische stad net boven de Noordpoolcirkel. Daar voert hij  vanuit zijn cel een eenzame strijd voor alle Oekraïense politieke gevangenen in het land, voor het vrije woord en voor mensenrechten. Laatst deed hij dat met een wekenlange hongerstaking.

Hijzelf is veroordeeld tot 20 jaar cel voor het helpen van zijn Oekraïense medeburgers tijdens de Krimcrisis. Sinds de illegale Russische annexatie van de Krim, gaat de mensenrechtensituatie er sterk op achteruit. Krim-Tataren, Oekraïners en tegenstanders van de Russische bezetting en militarisering van het schiereiland worden opgejaagd en vervolgd. De arrestatie van Sentsov en zijn proces waren een buitensporige propagandastunt van Poetin.

Vele vooraanstaanden, van staatshoofden tot collega filmregisseurs hebben het Kremlin opgeroepen om Sentsov vrij te laten. Tot nu toe zonder resultaat. Er is nu veel te doen over een mogelijke gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne. Er is geen reden waarom Sentsov geen deel zou kunnen uitmaken van zo'n regeling. Maar het Kremlin zal niet bewegen zonder onze volgehouden aandacht en druk. Deze erkenning kan daar toe bijdragen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is