“No Stone Unturned”- Iedereen zou deze docu over bloedbad in Noorden van Ierland moeten zien!

Door Mark Demesmaeker op 7 februari 2019

Met veel aandacht en sympathie luisterde ik in het Europees parlement naar nabestaanden van slachtoffers van de ‘vuile oorlog’ of ‘dirty war’ in het Noorden van Ierland. Het gewapend conflict ligt gelukkig al een tijdje achter ons, maar het Goede Vrijdag akkoord van 1998 wacht nog altijd op een volledige uitvoering. Vele families van slachtoffers zijn nog altijd op zoek naar de waarheid en naar gerechtigheid. In het Akkoord wordt voorzien dat dit onderzoek moet georganiseerd en gefinancierd worden.

Jarenlang was er een ‘collusion’, zeg maar geheime samenwerking en verstandhouding, tussen de Britse bezettingsmacht in het Noorden van Ierland -officieel een Britse provincie-, de Noord-Ierse politie RUC en unionistische paramilitaire groepen zoals het UVF. Onderzoeken naar moordaanslagen door deze protestantse milities bleven daardoor bewust uit, of werden vervalst. Vaak waren de daders gekend, maar gingen ze vrijuit. Honderden verwanten van slachtoffers leven daardoor al tientallen jaren in een soort niemandsland. Ze vragen dat de Britse en Ierse overheden hier eindelijk komaf mee maken, zoals ook voorzien in het Goede Vrijdag akkoord. Ik sprak mijn solidariteit uit met de familieleden die naar Brussel waren gekomen: “Ik verdedig het Goede Vrijdag akkoord en de volledig uitvoering ervan. Alleen als de burgers recht krijgen op de volledige waarheid en er eindelijk voor iedereen recht kan geschieden, kan het conflict definitief afgesloten worden. Ook als die waarheid ongemakkelijk is voor de Britse regering...”

 

De families toonden ons ook de aangrijpende documentaire ‘No Stone Unturned’, over het bloedbad dat een protestants doodseskader aanrichtte in een pub in Loughinisland in 1994, net toen het vredesproces op gang kwam. Tot vandaag weten de nabestaanden niet waarom hun geliefden werden doodgeschoten, de daders zijn nooit geïdentificeerd. De film toont hoe bewijsmateriaal werd vernietigd en het onderzoek volledig scheefliep. Recent kwam de Ombudsman van de Noord-Ierse politie tot de conclusie dat er inderdaad sprake was van ‘collusion’ tussen het Britse leger en de protestantse militie.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is