Mensenrechten zijn erg goedkoop in het Burundi van president Nkurunziza

Door Mark Demesmaeker op 5 juli 2018

De migratiecrisis die de EU op haar grondvesten doet daveren, kent diverse oorzaken. In de top- 5 van Afrikaanse landen van waaruit mensen een hachelijke tocht naar Europa ondernemen, staat Burundi.

In het “UN- happinness report” van 2018 bengelt Burundi op de allerlaatste plaats. Verschillende EU- resoluties en internationale rapporten over mensenrechtenschendingen, geweld en repressie schrikken president Nkurunziza absoluut niet af. Wie hem voor de voeten loopt, moet weg.  Letterlijk.  In de laatste maanden werden zeker 500 Burundezen gedood. Sinds 2015 leven meer dan 400.000 burgers in vluchtelingenkampen.  Velen dromen van een leven in vrijheid en veiligheid en kijken daarvoor naar het noorden. Naar ons. 

De gevangenissen puilen uit met mensenrechtenadvocaten, activisten en journalisten. Wie angst heeft voor een kritische stem, degradeert zichzelf tot een autoritair regime en glijdt af naar een dictatuur. Daar liggen de wortels van migratie.

Ik roep daarom uitdrukkelijk op tot de vrijlating van de mensenrechtenactivisten Germain Rukuki en Nestor Nibitanga.

 Nkurunziza dreigt als een dictator de geschiedenisboeken in te gaan. Tenzij hij onder druk van de internationale gemeenschap en de Europese unie een volstrekt nieuwe invulling geeft aan zijn presidentschap. 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is