#LetSentsovGetSakharov

Door Mark Demesmaeker op 6 december 2018

dat hij zijn prestigieuze prijs in Straatsburg zal ophalen is zo goed als onbestaande.  Oleg zit immers opgesloten in een Siberische gevangenis. Om de aandacht te blijven vestigen op zijn problematische opsluiting werd gisteren de internationale solidariteitscampagne #LetSentsovGetSakharov gelanceerd. 

Een campagne die ik voluit en hartelijk ondersteun.

Oleg Sentsov (1976) is een Oekraïense filmregisseur. Op 10 mei 2014 werd hij in Simferopol, op de Krim, gevangengenomen, waarna hij werd veroordeeld tot 20 jaar cel wegens het beramen van terroristische activiteiten, gericht tegen de Russische machtsovername op de Krim. Amnesty International noemde het proces "een oneerlijk proces voor een militaire rechtbank". In mei 2018 ging Sentsov in hongerstaking.

Op 14 juni 2018 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over Rusland, met name de zaak van de Oekraïense politieke gevangene Oleh Sentsov, waarin het eist dat de Russische autoriteiten Oleg Sentsov en alle andere illegaal gedetineerde Oekraïense burgers in Rusland en op de Krim onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.

Sentsov werd veroordeeld omdat hij zich verzette tegen de illegale annexatie van een deel van zijn land door het oorlogszuchtige buurland, een flagrante schending van het internationale recht en de internationale verplichtingen en bilaterale afspraken van Rusland. Zijn veroordeling staat nu symbool voor het lot van de ongeveer 70 Oekraïense burgers die sinds de bezetting van de Krim door de Russische bezetter onrechtmatig gearresteerd zijn en veroordeeld zijn tot lange gevangenisstraffen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is