Laat Oyun Titiev vrij!

Door Mark Demesmaeker op 8 februari 2018

De Russische Federatie staat vandaag op plaats 135 van de “democratie-index” van The Economist .  De Tsjetjsjeense leider Kadyrov doet er blijkbaar alles aan om deze positie veilig te stellen.

Het laatste wapenfeit van deze door het Kremlin geïnstalleerde despoot is de arrestatie van Oyun Titiev. Een afdelingsdirecteur van Memorial, de internationaal gerespecteerde organisatie die in 2009 in dit Parlement de Sacharovprijs kreeg.

Als hoofd van Memorial in Tsjetsjenië en moedige opvolger van de vermoorde Natalia Estemirova is Titiev alle lange tijd een luis in de pels van Kadyrov.  Onder constante bedreiging bleef Titiev zich dagelijks inzetten voor de democratie, de mensenrechten en een betere toekomst voor de Tsjetsjenen. Iets wat hij vandaag bekoopt met zijn vrijheid.

Ik roep de Hoge Vertegenwoordiger en alle staats- en regeringsleiders daarom op om publiekelijk hun verontwaardiging te uiten en de druk op de Russische Federatie te verhogen. We kunnen niet toelaten dat een belangrijke partner als Memorial uit Tsjetsjenië wordt verdreven.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is