Korrika!

Door Mark Demesmaeker op 4 april 2019

Vandaag start in Gares (Navarra) de 21ste Korrika, een gigantisch sportevenement om aandacht te vragen voor het Baskische en fondsen te verzamelen om Baskische onderwijs te financieren.  Korrika is Baskisch voor "lopen". Honderdduizenden Basken joggen de volgende tien dagen en zonder te stoppen een traject van meer dan 2500 kilometer. Het is daarmee de grootste taalhappening ter wereld.  Ook in andere Europese regio’s vinden gelijkaardige evenementen plaats; de Rith loopt door Ierland en Ar Redadeg vraagt aandacht voor het Bretoens. Ooit startte bij ons de Gordel om het Vlaamse en groene karakter van de Rand te beklemtonen.

Volgens UNESCO is het Baskisch kwetsbaar, maar niet bedreigd. Het is een geïsoleerde taal die enkel maar in de Baskische Autonome regio, Navarra en Iparralde (Frans- Baskenland) gesproken wordt. Er zijn geen linken met andere Europese talen.  In de tweede helft van vorige eeuw werd de taal verboden door het regime in Madrid.  In afgelegen schuren werd het Euskara onderwezen aan nieuwe generaties Basken.  Het is een mooie, exotische taal. Een verrijking voor Europa.

De Korrika eindigt op 14 april, een week voor de Aberri Eguna: de dag van het vaderland.  Dat andere Baskische feestmoment om naar uit te kijken.

Leve Baskenland
Gora Euskal Herria

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is