EU investeert in natuur & biodiversiteit - Kempisch project inspireert!

Door Mark Demesmaeker op 11 december 2018

In Straatsburg verdedigde ik een verhoging van het budget van het LIFE- programma. LIFE is een EU programma dat milieu- en klimaatprojecten financiert. Het programma is een succes, dat bewijzen ook de Vlaamse projecten, zoals het LIFE Belini project dat werkt aan natuurherstel in de Demervallei en LIFE Green Valleys dat de open ruimte tussen Brussel, Mechelen en Leuven wil versterken. Zelf bracht ik een werkbezoek aan het natuurgebied De Kleine Nete-vallei in de Kempen. Het herstel van de natuur daar werd bekroond met een Europese prijs. Het Europees parlement keurde het voorstel voor verhoging van het budget goed.

Mijn tussenkomst:

"Investeren in natuur en biodiversiteit moet centraal staan in een slim, duurzaam en inclusief Europa. Het LIFE-programma is het enige programma dat specifiek gericht is op milieu- en klimaatactie. Het is essentieel om de lidstaten te ondersteunen bij de overgang naar een duurzame, circulaire en koolstofarme samenleving.

Dit programma werkt en levert Europese meerwaarde op. Dat kon ik zelf vaststellen tijdens een werkbezoek enkele maanden geleden aan het natuurgebied De Kleine Nete-vallei in Nijlen, in Vlaanderen. Het herstel van de natuur daar werd bekroond met een Europese prijs.

Investeren via LIFE is cruciaal voor natuur, mens en economie. Dit gaat inderdaad over de gezondheid, welzijn en welvaart van onze kinderen en kleinkinderen. Daarom steunen wij een verhoging van het budget voor het LIFE-programma. Voor de N-VA-delegatie betekent deze verhoging wel dat op andere domeinen moet worden bespaard zodat het totale budget niet verhoogt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is