Je krijgt onze Clara niet!

Door Mark Demesmaeker op 29 maart 2018

Na een gesprek van enkele uren met justitie in Schotland mocht de Catalaanse ex- minister Clara Ponsati al weer vertrekken.  De borgsom van 40.000 pond werd in een mum van tijd verzameld door Schotse sympathisanten, collega’s en vrienden. Vrienden inderdaad! Het Catalaanse volk en hun vervolgde leiders kunnen op heel wat meer steun en solidariteit rekenen dan dat EU-Commissarissen en enkele Europese hoofdsteden laten uitschijnen. De vervolging van politieke leiders, het geweld door politiediensten en de harde taal van het centrale gezag in Madrid krijgen absoluut geen groen licht bij een groot deel van de Europese bevolking.

Het probleem is ook alles behalve een “interne Spaanse gelegenheid” - nog zo’n Europese dooddoener-. Rechters in ons land, Duitsland, Schotland en Zwitserland moeten zich uitspreken over een aanhoudingsmandaat uit Madrid. Bij ons, maar ook in Schotland en bij de Zwitsers is er maar weinig goesting om mee te werken met de Spaans vervolgingsmachine.

De voorpagina van de Schotse krant “the National” bevestigt dit beeld op sublieme wijze en behoeft weinig uitleg; “Madrid; je krijgt onze Clara niet!”

  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is