Europa bant wegwerpplastic vanaf 2021

Door Mark Demesmaeker op 25 oktober 2018

Het Europees Parlement heeft in de strijd tegen de plasticsoep rietjes, wattenstaafjes, plastic eetgerei en fastfoodverpakkingen van piepschuim tegen 2021 verboden.

 

De Europese Commissie stelde in mei van dit jaar een verbod voor van een tiental courante wegwerpproducten in plastic. Het ging onder meer over wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en ballonstokjes. Ook zou er een verplichte inzameling van plastic flessen komen.

De centrumrechtse EVP , waartoe ook de Vlaamse christendemocraten (CD&V) behoren, wilde de ballonstokjes uit de verboden lijst halen, maar slaagde daar niet in. Het Europees Parlement scherpt de Commissievoorstellen zelfs aan.

'Plastics die eenmalig gebruikt worden en waarvoor duurzamere alternatieven bestaan, willen we verbieden', benadrukt Kathleen Van Brempt (sp.a). Zo komen ook bakjes van piepschuim voor fastfood of koffie en verpakkingen die makkelijk verpulveren op de plasticindex. Een voorstel om ook lichte plastic zakjes te verbieden, haalde het niet.

Het Europees Parlement legt ook een strakke deadline vast voor de ban van zwerfplastic: 2021. De Europese Commissie had de timing van een plasticverbod open gelaten. Bovendien moet het gebruik van plastic waarvoor nog geen valabel alternatief bestaat met een kwart verminderen tegen 2025. Lidstaten moeten nationale reductiedoelstellingen vastleggen binnen vier jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe EU-regels.

Het Europees Parlement verklaart ook plastic flessen de oorlog. Tegen 2025 moet 90 procent van alle drankflesjes voor eenmalig gebruik apart worden ingezameld. Op dat moment moeten plastic flessen voor zeker 35 procent uit gerecycleerd plastic bestaan. Dat is nodig om een nieuwe markt voor gerecycleerde basisproducten te creëren.

Mark Demesmaeker (N-VA) noemt het recyclageplan 'ambitieus maar haalbaar': het verpakkingsplan dat de Vlaamse regering voor de zomer goedkeurde, legt de lat op 50 procent gerecycleerd plastic. Van Brempt acht statiegeld nagenoeg 'onontkoombaar' om de recyclagedoelen te halen.

Het Europees Parlement slaat ook de plastic filters van sigaretten in de ban. Tegen 2025 moet het aantal peuken gehalveerd zijn, en tegen 2030 moet 80 procent van die filters verdwenen zijn. 'Zo'n filter heeft twaalf jaar tijd nodig om te ontbinden en tot 1.000 liter water', beklemtoont Marc Tarabella (PS).

Europa wil met de maatregelen vooropgaan in de strijd tegen de plasticsoep, de vervuiling van de rivieren en zeeën met allerhande zwerfplastic. Alleen al voor Europa gaat het om 500 miljoen kilo per jaar, zeg Bart Staes (Groen). Hij benadrukt dat het Parlement ook actie vraagt voor spooknetten of achtergelaten visnetten: 'Een derde van de visnetten blijft in zee drijven

en vangt of verstikt vis- en andere zeedieren'.

De lidstaten moeten minstens de helft van de netten met plastic inzamelen. Tegen 2025 moet zeker 15 procent van dat mariene afval gerecycleerd zijn. Volgens Philippe De Backer (Open VLD), de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee, werd in 2017 2 ton marien afval opgehaald.

Producenten moeten mee betalen voor de opkuis van het plastic zwerfvuil. Dat principe bleef overeind bij de stemming.

Het Europeese Parlement keurde de voorstellen met erg ruime meerderheid goed. De definitieve wettekst moet in samenspraak met de EU-landen worden vastgelegd de komende maanden, om de wetgeving nog voor de Europese verkiezingen definitief goedgekeurd te krijgen. De onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de vertegenwoordigers van de lidstaten beginnen wellicht al op 6 november.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is