EU- kwalificatiecertificaat loodst binnenvaart in juiste richting

Door Mark Demesmaeker op 14 november 2017

Het is goed dat er gemeenschappelijke criteria komen zodat mensen die zin hebben om in de binnenvaart aan te slag te gaan of willen doorgroeien in een job in de binnenvaart, hun bekwaamheid makkelijker kunnen laten erkennen. Het EU-kwalificatiecertificaat kan dan deuren openen, daar waar in het verleden verschillende aparte regelingen bestonden.

In Vlaanderen zijn wij groot geworden dankzij onze waterwegen. Het wordt tijd dat wij de mogelijkheden van vervoer via het water herontdekken. 80% van de Vlaamse bedrijven ligt op maximum tien kilometer van een bevaarbare waterweg. Ook de Europese binnenwateren bieden nog steeds onbenut potentieel. Als duurzaam alternatief voor het wegvervoer kan de binnenvaart ook bijdragen aan een vermindering van de milieugevolgen van vervoersoperaties.

Zelf heb ik met mijn eigen ogen al gezien hoe in de sector ondernemers aan de slag zijn die met innovatieve oplossingen inspelen op de troeven van de binnenvaart. Maar een toekomstige groei staat en valt natuurlijk met gekwalificeerd personeel. Op heden is de gemiddelde leeftijd er 55 jaar. Om de binnenvaartberoepen aantrekkelijker te maken is de nieuwe richtlijn dus wat mij betreft welgekomen. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is