Bona Diada Nacional, Catalunya!

Door Mark Demesmaeker op 11 september 2019

Vandaag viert Catalonië zijn Diada Nacional. Opnieuw vullen honderdduizenden mensen de lanen van Barcelona om het recht op zelfbeschikking voor Catalonië op te eisen. De harde Spaanse politieke repressie werpt meer dan ooit een schaduw op de viering van de nationale feestdag. Over een paar weken wordt een vonnis verwacht in het proces tegen 12 politici en burgeractivisten. Ze worden door Spanje beschuldigd  van 'rebellie en opruiing'. Senator Mark Demesmaeker is in Barcelona en gaf in 'De Ochtend' op Radio 1 duiding:

"Er zijn politieke gevangenen in Spanje. Al meer dan twee jaar. We hebben te maken met politieke repressie waarbij de rechtsstaat gebruikt wordt om fundamentele rechten en vrijheden te vervolgen.”

Die repressie weegt zwaar op de Catalaanse samenleving en de ontgoocheling over het stilzwijgen van de EU is groot. "Europa bleef tot nu toe de andere kant uitkijken. We kijken uit naar de positie van de nieuwe Europese commissaris Didier Reynders, die moet toezien op het toepassen van de rechtsstaat."

De Diada massamanifestatie verloopt traditioneel vreedzaam. Het is telkens opnieuw een indrukwekkende uiting van de wilskracht van een volk. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is