Baskische politieke gevangene sterft in cel

Door Mark Demesmaeker op 2 augustus 2017

In de gevangenis van het Zuid- Spaanse Badajoz (in de regio Extramadura, op de grens met Portugal), en op meer dan 700 km van zijn huis in Baskenland, overleed de politieke gevangene Kepa del Hoyo als gevolg van een hartfalen. Hij werd 46 en laat een vrouw en een jonge zoon na.

Zijn overlijden maakt het belang van een duurzame oplossing voor de problematische behandeling van Baskische politieke gevangenen opnieuw duidelijk. Vandaag zitten 327 Basken een celstraf uit voor politiek gemotiveerde activiteiten en worden ze als gevolg van een apart gevangenisregime van de Spaanse en Franse overheid gespreid en geïsoleerd opgesloten.

Een nuttige kaart van de Baskische mensenrechtenorganisatie Etxerat (Basksisch voor “naar huis”) maakt duidelijk dat een overgrote meerderheid van de gevangenen ver van familie en vrienden wordt opgesloten. Internationaal fel bekritiseerd maar vooralsnog niet herzien door de regeringen in Madrid en Parijs. Eén van de gevolgen van deze omstreden aanpak is dat familieleden vele duizenden kilometers moeten reizen om een opgesloten vader, zus, broer of vriendin te bezoeken. De psychische, fysieke en financiële druk op familieleden en verwanten wordt hierdoor extra zwaar.

Voor Kepa del Hoyo komen solidariteit en dialoog te laat.  Hij keerde voorgoed naar Baskenland terug.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is