Azerbeidzjan: “laat blogger & hongerstaker Mehman Huseynov vrij!”

Door Mark Demesmaeker op 17 januari 2019

Azerbeidzjan wordt ’s werelds hofleverancier van vervolgde bloggers. Dat is een weinig benijdenswaardig exportproduct, maar dat lijkt de minste zorg van president Ilham Aliyev. Zo’n 150 politieke tegenstanders en journalisten zitten er achter de tralies.

Vandaag roept de internationale gemeenschap om de vrijlating van een jonge activist.  Mehman Huseynov heeft een kritische pen en houdt met zijn veelbesproken bijdrages via sociale media een spiegel voor aan het regime.

En dat is allesbehalve een fraai beeld.  Want terwijl het volk van Azerbeidzjan worstelt met economische terugval en armoede, feest de politieke elite rond president Aliyev.

De prijs die de 29 jarige Mehman betaalt voor zijn journalistieke werk is erg hoog. Op basis van verzonnen aanklachten wordt hij al bijna 2 jaar opgesloten. In maart moet hij vrijkomen.  Dat dit niet naar de zin van het regime is, blijkt uit nieuwe aanklachten die kunnen leiden tot een extra straf van 7 jaar cel. 

Het is belangrijk dat de relatie tussen de EU en Azerbeidjan versterkt wordt.  Maar. Dit kan niet zonder extra aandacht te vestigen op het fundamentele belang van mensen -en burgerrechten, vrije media enz.  Dát, president Aliyev, zijn de voorwaarden om te evolueren naar een democratie en echt vriend te worden van de Europese Unie. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is