Alleen dialoog biedt oplossing voor Catalaanse kwestie

Door Mark Demesmaeker op 12 oktober 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Regio's in Europa
Catalaanse vlaggen

De Spaanse premier Rajoy weigert halsstarrig de uitgestoken hand van Catalonië voor dialoog. Hij dreigt ermee de autonomie van de regio teniet te doen als niet snel zogezegd duidelijk wordt of ‘de Catalaanse onafhankelijkheid al dan niet is uitgeroepen’. Europarlementslid Mark Demesmaeker roept op tot internationale bemiddeling: “Terwijl de hele wereld smeekt om overleg tussen beide partijen, verkiest de Spaanse regering dreigementen boven dialoog. Europa mag deze repressieve houding niet aanvaarden.”

De Catalaanse president Puigdemont had Spanje eerder deze week nog uitdrukkelijk uitgenodigd om samen aan tafel te gaan zitten. De politieke spelletjes van de regering in Madrid dreigen het klimaat echter verder te verzuren. “Het wordt hoog tijd dat Europa de Spaanse regering op haar verantwoordelijkheden wijst”, zegt Demesmaeker. “Het afwijzen van dialoog staat haaks op alles waarvoor Europa zou moeten staan.”

De dreiging om de Catalaanse autonomie te vernietigen, vindt de N-VA pure provocatie. Er bestaat maar één oplossing voor dit politiek conflict: dialoog. “Aangezien Spanje dit blijft weigeren, zal een internationale bemiddelaar de betrokken partijen rond de tafel moeten krijgen”, besluit Demesmaeker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is