25.670 Europese verkeersdoden verplichten de EU tot dringend engagement!

Door Mark Demesmaeker op 13 maart 2018

Ons verkeer moet veiliger. In 2016 verongelukten 25.670 mensen op onze Europese wegen. Die cijfers moeten naar beneden en goed opgeleide chauffeurs kunnen daar zeker toe bijdragen.

In de eerste plaats moet de Opleiding Vakbekwaamheid worden aangepast aan de reële risico’s van het verkeer. Praktijklessen op de weg moeten daarbij een essentiële rol blijven spelen. Geef daarbij aan de lidstaten de nodige flexibiliteit om de inhoud van die opleiding te bepalen. Zij kunnen de behoeften van het lokale wegvervoer het best inschatten.

Er moet ook een eind komen aan het gesjoemel met valse opleidingen en certificaten. Een kwalijke praktijk die niet alleen nefaste gevolgen heeft voor de andere weggebruikers maar ook voor de andere marktdeelnemers. Eerlijke transporteurs delven immers het onderspit tegen cowboys die alle regels aan hun laars lappen. Met standaardisering, bijkomende controles en een verbeterde gegevensuitwisseling moeten we die wantoestanden doeltreffend aanpakken.

Vandaag geeft het Europees Parlement alvast een sterk signaal. Laten we samen met de lidstaten werk maken van een verkeersveiliger Europa voor alle Europese weggebruikers.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is